Kuvaus
Ympäristökriteerien määrittäminen ateria- ja siivouspalveluiden kilpailutuksiin sekä kiinteistönhoitopalveluiden kilpailutuksiin.
Kiinteistönhoitopalvelut on kilpailutettu tilapalveluiden toimesta. Ympäristönäkökulmia on huomioitu ateria- ja siivouspalveluiden kilpailutuksissa (kaikki kolme aluetta on kilpailutettu).
Ateria-, siivous- ja käyttäjäpalvelut on kilpailutettu kolmelle alueelle (itäinen kantakaupunki / läntinen kantakaupunki sekä Hauho, Lammi ja Tuulos / Kalvola ja Renko). Kaikissa niissä on ateria- ja siivouspalveluiden osalta bonus-sanktiomalli, jonka vuosittaisessa arvioinnissa ympäristötekijät ovat yksi osa. Lisäksi tarjousvertailussa on saanut pisteitä ateriapalveluiden kuljetuskaluston vähäpäästöisyydestä.
Esimerkiksi ateriapalveluissa arvioidaan hiilijalanjäljen pienentämisen eteen tehtäviä toimenpiteitä ja niiden säännöllisyyttä. Lisäksi seurataan hävikkiä, ainakin lautashävikkiä. Ateriapalvelu tuotetaan ympäristömyönteisesti huomioiden kestävä ruokaketju ja kiertotalous sekä turvallisuus ja aterioiden hiilijalanjäljen pienentäminen ja ympäristökuormituksen vähentäminen.
Esimerkiksi siivouspalveluissa arvioidaan ympäristöystävällisyyden eteen tehtäviä toimenpiteitä ja niiden säännöllisyyttä. Siivouspalvelu tuotetaan ympäristömyönteisesti ja turvallisesti (palveluntuottaja hankkii siivousaineet, siivousvälineet ja -koneet, käyttää ympäristömerkittyjä ja siivottavan tilan ja pinnan puhdistukseen soveltuvia puhdistusaineita; lattiapintojen pudistuksessa käytetään koneellisia menetelmiä kohteissa/tiloissa, joissa se on mahdollista).