Sään ääri-ilmiöistä myrskyt, rajuilmat ja lumen ja jään kertyminen ilmassa kulkeviin sähkölinjoihin aiheuttavat laaja-alaisia ja pitkäkestoisia sähkökatkoksia. Hämeen suurimpien sähköyhtiöiden vuonna 2022 antamiin tietoihin perustuvassa kartassa näkyvät alueet, joilla on kohonnut riski yli 36 tuntia pitkälle sähkökatkolle. Sähköyhtiöt pyrkivät pitämään ilmajohdot esteettöminä sekä vähentämään riskialueita vaihtamalla ilmajohtoja maakaapeleihin.
Sähkökatkoriski
Alueet, joilla on kohonnut riski yli 36 tuntia pitkälle sähkökatkolle.
Sään ääri-ilmiöistä myrskyt, rajuilmat ja lumen ja jään kertyminen ilmassa kulkeviin sähkölinjoihin aiheuttavat laaja-alaisia ja pitkäkestoisia sähkökatkoksia. Sähkömarkkinalaki ohjaa jakeluverkkoyhtiöitä parantamaan sähkön toimitusvarmuutta. Sen mukaan pääsääntöisesti koko Suomessa ei saisi tapahtua yli 36 tuntia pitkiä sähkökatkoksia myrskyn tai lumikuorman seurauksena vuoden 2036 jälkeen. Sähkömarkkinalain vaatimukset on ajanut jakeluverkkoyhtiöitä maakaapeloimaan ilmajohtoja ripeään tahtiin, mikä on näkynyt sähkön siirtohinnan nousuna, ja samalla toimitusvarmuuden parantumisena.
Ilmajohtoja, joiden ympäristöstä on huolehdittu hyvin. Puut eivät pääse kaatumaan johtojen päälle. Kuva: Anu Mikkola 2022.
Varautuminen
Sähkökatkon aikana pankkiautomaatit ja maksukortit eivät toimi, vedentulo lakkaa osalla ihmisistä, vessan voi vetää vain kerran, polttoainetta ei saa ostettua, lämmitys katkeaa, valot sammuvat, kodinkoneet eivät toimi, jääkaapit ja pakastimet alkavat lämmetä, kaupat menevä kiinni ja puhelin- ja verkkoyhteydet katkeavat.
Sähkökatkon varalta kotiin kannattaa hankkia kotivaraa. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ja huoltovarmuusorganisaatio on laatinut kattavan kotivaraoppaan. Lisätietoa pitkiin sähkökatkoihin varautumisesta löytyy Puolustusministeriön julkaisemassa oppaasta.