Hyppää sisältöön

Sinileväriski

Ilmastonmuutos lisää ravinteiden huuhtoutumista, koska kesäaikaiset rankkasateet yleistyvät ja talvella sade tulee yhä useammin vetenä. Sinilevä näyttää vedenpinnalla vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Runsas sinilevämäärä voi muodostaa isoja lauttoja. Mikäli vedessä on, epäilet että on tai on ollut äskettäin sinilevää, vedessä ei tule uida eikä sitä käyttää. Sinileväriskikarttaan on merkitty ne uimarannat, joilla on kohonnut sinileväriski.

Sinileväriskikartta

Todennäköisyys sille, että uimarannalla esiintyy sinilevää.

Sinileväriskin arviointi on viitteellinen ja perustuu EU:n vesipuitedirektiivin mukaiseen uimarannan vesialueen ekologisen tilan luokitteluun:

  • Erinomainen tai hyvä ekologinen tila = sinileväriski on epätödennäköinen
  • Tyydyttävä tai välttävä tai huono ekologinen tila = sinileväriski on mahdollinen

Taustatietoa

Ilmastonmuutos lisää ravinteiden huuhtoutumista, koska kesäaikaiset rankkasateet yleistyvät ja talvella sade tulee yhä useammin vetenä kasvipeitteettömään ja lumettomaan maahan vieden mukanaan ravinteita vesistöihin. Sinilevä on erityisesti rehevöityneiden järvien ongelma. Ilmastonmuutoksen takia lisääntyvät hellejaksot lämmittävät uimavesiä, joka lisää sinilevien muodostumista. Helteet ja lämpimät kelit lisäävät myös uimarantojen käyttöä, mikä lisää altistumista sinileville.

Sinilevä näyttää vedenpinnalla vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalla voi olla kapeita leväraitoja. Mikäli sinilevää on paljon, muodostaa se tyynellä ilmalla veteen vihertäviä tai kellertäviä levälauttoja. Levän tunnistamisessa auttaa tikulla tehty testi: kosketa vettä tikulla. Jos levämassa hajoaa, on kyseessä todennäköisesti sinilevä. Jos levää voi nostaa tikulla, kyseessä ei ole sinilevä.  Sinilevän voi sekoittaa siitepölyyn, joka on keltaista. Siitepölyä on usein vedessä keväällä ja alkukesällä, ja sinilevää myöhemmin kesällä, kun vesi on lämpimämpää.

Sinilevät voivat tuottaa maksa- tai hermomyrkkyjä tai esim. ihoa ärsyttäviä yhdisteitä. Sinilevästä saadut oireet vaihtelevat, ja ne ilmenevät yleensä muutaman tunnin sisällä sinilevälle altistumisesta. Tyypillisiä sinilevästä saatuja oireita ovat: iho-oireet, vatsaoireet, flunssan kaltaiset oireet esim. päänsärky tai silmien ärsytys. Jos altistut sinileville, niin peseydy mahdollisimman nopeasti vesijohtovedellä, vaikka et saisikaan oireita. Lieviä oireita voi helpottaa apteekista saatavilla itsehoitovalmisteilla, mutta voimakkaammista oireista kärsivien tulee olla yhteydessä terveydenhuoltoon.

Hiekkarannan tuntumassa oleva vesi on kauttaaltaan erittäin runsaan puuromaisen sinileväkukinnon peitossa.

Erittäin runsas sinileväkukinta järvessä (Kuva: Wikimedia Commons, 2022, CC BY-SA 3.0).

Sinileväisten vesien terveyshaittojen ehkäisy

Mikäli vedessä on, epäilet että on tai on ollut äskettäin sinilevää ei vettä tule käyttää.

  • Älä ui sinileväisessä vedessä
  • Älä päästä lapsia tai lemmikkieläimiä rantaveteen leikkimään tai uimaan.
  • Vettä ei saa käyttää ihmisten tai eläinten juomavetenä edes keitettynä
  • Vettä ei saa käyttää löylyvetenä
  • Vettä ei suositella pesuvedeksi
  • Vettä ei suositella tiskivedeksi
  • Vettä ei suositella syötäväksi tarkoitettujen kasvien kasteluun