Hyppää sisältöön

Otetaan kaupunkiympäristön suunnittelussa huomioon ympäristötaiteen, biotaiteen ja biotaiteen mahdollisuudet.

Eteneminen

 • Ei aloitettu
 • Suunnittelu
 • Toteutus
 • Valmis
Aikataulussa

Kuvaus

Taiteella voidaan luoda viihtyisää kaupunkiympäristöä, mutta sen avulla voidaan myös ratkaista ympäristön visuaalisia tai rakenteellisia haasteita. Taiteen avulla voidaan myös viestiä ilmastohaasteista ja kestävästä kehityksestä.

Riihimäen Julkisen taiteen periaatteiden mukaan taide liitetään tilojen ja infran uudis- ja korjausrakentamishankkeisiin. Taidehankinnoissa voidaan tulevaisuudessa noudattaa kestävän kehityksen periaatteita.

"Taide ja taiteellinen toiminta synnyttävät ekologisia jalanjälkiä. Myös ekologinen kädenjälki on merkittävä niiden edesauttaessa ekologisesti kestävää kehitystä. Lukuisat taiteen ja kulttuurin toimijat kannustavat ympäristövastuullisuuteen omalla esimerkillään. Taiteen ja taiteellisen toiminnan keinoin kiinnitetään ihmisten huomiota ympäristön ilmiöihin, tuotetaan oivalluksia ja tehdään ympäristötiedosta helpommin lähestyttävää ja puhuttelevaa. Ympäristöhankkeet ja -haasteet hyötyvät luovien näkökulmien mukaantulosta. Taide, taiteellinen toiminta ja kulttuuriperintökohteet tukevat ympäristön säilymistä kanavoimalla ihmisten kulutusta ja toimintaa kohti kestävämpiä tapoja nauttia elämästä." (KULTA Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö, SITRAn Tietokortti 2018)

Ympäristötaide on paikkasidonnainen taidemuoto, jota voidaan toteuttaa luontoympäristöön tai rakennettuun tilaan. Teoksia voidaan tehdä luonnonmateriaaleista tai muista materiaaleista. Ympäristötaiteen tavoite on luoda uutta, usein ekologista näkökulmaa ympäristöön. Taideteos voi olla myös teko, tapahtuma tai prosessi.

Maataiteessa maa tai maisema muutetaan taideteokseksi käyttäen usein paikalla olevia, maatuvia, kuluvia tai katoavia materiaaleja.

Biotaide on tieteen ja taiteen rajapinnalta kasvava taiteenala, jossa teosten materiaaleissa ja tekniikassa voidaan hyödyntää eläviä organismeja. Teokset voivat olla laboratoriossa jalostetuista mikro-organismeista luotuja.

Toisaalta biotaideteokset voivat olla myös ihmisen ja ympäristön suhdetta kommentoivia teoksia. Suomessa biotaide liittyy usein laajemmin luontoon ja luontosuhteeseen.

Virallinen kuvaus

Otetaan julkisen taiteen hankinnoissa huomioon ympäristötaiteen ja biotaiteen mahdollisuudet.

Lue lisää

Yhteenveto ja yhteystiedot

Aikajänne

Jatkuva

Vastuuorganisaatiot

  Yhteyshenkilöt

 • Pääyhteyshenkilö Anna Vesén

  Anna Vesén

  Riihimäen kaupunki

Tietoja päivitetty 20.10.2022